Yzop lekársky
Úžitok : Odbúrava kŕče, znižuje zápal, má utišujúce účinky. Je obzvlášť vhodný na prípravu čajov pri chrípke, alebo proti kašľu a nachladnutí. Je vhodný aj do šalátov, či polievok. Yzop sa používa aj pri zápalov ústnej dutiny a hltana na kloktanie alebo výplachy. Na vonkajšie požitie: ako prísada do kúpeľa.
Výskyt : Pestuje sa. Darí sa mu v ľahšej vápnitej pôde v slnečnej chránenej polohe. Rozmnožujeme ho semenami, ktoré vysievame priamo na pole, alebo predpestovaním.
Kvitne : Kvitne od júla do septembra.
Zber : Zbierame kvitnúcu, alebo odkvitajúcu vňať a to spravidla dva razy do roka. Zrezávame mäkké bylinné najviac 30 cm olistené časti. Pri druhom zbere sú to nové výhonky. Sušíme pri teplote do 35 °C, pomaly tak aby jej listy neopadali.
Požitie :
Čaj z yzopu: potrebujete 1 ČL lístkov yzopu (sušené/čerstvé), 3 deci vody, hrnček, 0,5 ČL medu. Yzop zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 7 – 11 minút. Po tomto čase čaj sceďte a do teplého čaju môžete pridať med. Medom zjemníte horkejšiu chuť. Takýto čaj pite počas choroby 2 – 3 krát za deň a ako prevenciu ochorenia 1 krát počas dňa a teplý.