Šafrán siaty
Šafrán siaty - Pravý šafrán (Crocus sativus)
Slovensky: Šafrán siaty, Pravý šafrán
Česky: Šafrán setý
Latinsky: Crocus sativus
Bylina z čeľade kosatcovité (Iridaceae).Pochádza zo západnej Ázie, odkiaľ sa rozšíril do Orientu, Stredomoria, Indie a Číny. Používali ho ako korenie, liečivo aj farbivo.Je najdrahšou koreninou na svete! Na 1 gram je nutné pozbierať až 120 000kvetov. Dnes sa pestuje najmä vo Francúzsku, Španielsku, Afganistane, Afrike a USA.
Vlastnosti:
- dorastá do výšky 20 cm
- má cibuľkovitú, šupinatú hľuzu, z ktorej vyrastajú veľmi úzke, na spodku pošvami obalené listy a skrátená os s veľkým, ozdobným bledofialovým voňavým kvetom
- plod je tobolka
- droga má veľmi silnú, charakteristickú vôňu, horkú chuť a intenzívnu farbiacu schopnosť
- obsahuje žlté farbivo krocín, glykozid, pikrokrocín a silicu
- farbou, chuťou a vôňou sa pravému šafranu podobá tzv. šafran kapský, získavaný z rastliny Lyperia crocea
- ostatné náhradky sú najmä kvety požlte farbiarskej (Carthamus tinctorius L.) a kvety nechtíka (Calendula oficinalis L.) a kvet arniky (Arnica montana L.).
Požiadavky na pestovanie:
- vyžaduje teplejšie oblasti s južnou expozíciou a hlinitopiesočnatú pôdu zásobenú živinami a vodou
- na jednom mieste sa pestuje tri roky, potom je treba pôdu nechať odpočinúť
- spravidla v priebehu mája sa hlúzy vykopú, usušia, a vytriedia
- v septembri sa vysádzajú do dobre pripravenej pôdy do spony 30x15 cm a do hĺbky 6-7cm
Účinky a použitie:
- v lekárňach používali šafrán donedávna na ofarbovanie niektorých prípravkov na žlto
- v liečiteľstve sa kedysi predpisoval šafrán pri chorobách žalúdka, pečene aj ako celkové tonikum
- v malom množstve podporuje krvný obeh, posiľňuje žalúdok, zlepšuje trávenie, ukľudňuje nervy, pôsobí proti krčom, astme, kašľu, má močopudné a žlčopudné účinky
- obmedzene sa používa v očnom lekárstve a gynekológii - strata menštruácie
- najviac sa šafrán používa v španielskej a francúzkej kuchyni stretávame sa s ňou aj v arabskej, indickej, čínskej kuchyni aromatizuje a farbí polievky, omáčky, syry, ryžu
Zber:
- z kvetov sa zbierajú iba blizny
- doba kvitnutia je 2-3 týždne