Orech lieskový
Lieskové orechy - 10 účinkov na zdravie
Obsah článku
- Obsah vitamínov a minerálov v lieskových orechoch
- Lieskové orechy - 10 účinkov na zdravie
- Ako lieskové orechy nakupovať?
- Ako lieskové orechy skladovať?
- Ako lieskové orechy spotrebovať?
Lieska je rozložitý ker vysoký obvykle 3-4 m, ale môže dorastať až do 8 m. Koruna môže dosahovať až 10 m v priemere. Borka (kôra) je hnedosivá, relatívne hladká, iba v starobe rozpraskaná. Maximálny vek liesky je 80 až 100 rokov. Plodom liesky sú typické hnedé oriešky, ktoré dozrievajú koncom leta. Vyrastajú samostatne alebo častejšie v skupinách až po 5 kusoch. Sú guľovité s malým hrotom na konci a kryje ich zvončekovitý zelený až hnedozelený obal tvorený zrastenými listenmi.
Obsah vitamínov a minerálov v lieskových orechoch
Lieskové orechy v 100 g obsahujú 628 kalórií, 61 g tukov, 17 g sacharidov (z toho 4,3 g cukry), 10 g vlákniny a 15 g bielkovín, antioxidanty, betakarotén a luteín. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C, E a K, z minerálnych látok obsahujú mangán, horčík, fosfor, železo, zinok, draslík, vápnik, selén, meď, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Lieskové orechy chránia pred oxidačným poškodením, podporujú trávenie, udržujú zdravé srdce, sú dobré na svaly, bránia vzniku málokrnovsti, zlepšujú zdravie nervového systému, udržujú zdravé kosti a kĺby, zdravú pokožku, zlepšujú psychologické stavy a imunitu.
Lieskové orechy - 10 účinkov na zdravie
Lieskové orechy chránia pred oxidačným poškodením
Lieskové orechy sú bohaté na antioxidanty, ktoré sú zlúčeninami, ktoré chránia pred oxidáciou buniek. Znižujú rozsah poškodenia buniek voľnými radikálmi.
Lieskové orechy obsahujú tiež antioxidant vitamín E, ktorý pomáha chrániť telo pred typmi poškodenia buniek spojenými s rakovinou.
Lieskové orechy podporujú trávenie
Lieskové orechy sú dobrým zdrojom vlákniny. Konzumácia vlákniny podporuje pravidelné pohyby čriev a pomáha predchádzať zápche. Lieskovce obsahujú aj mangán - čím vyššia je hladina mangánu v tele, tým lepší je metabolizmus bielkovín a sacharidov a to zvýši zdravie vášho tráviaceho systému.
Lieskové orechy udržujú zdravé srdce
V lieskových orechoch vysoká koncentrácia antioxidantov a zdravých tukov zvyšuje antioxidačný potenciál a znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Horčík zasa chráni srdce tým, že vytvára priestor pre jeho „odpočinok“ a zabraňuje jeho preťaženiu.
Lieskové orechy sú dobré na svaly
Horčík zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní hladín vápnika v pohybe z a do buniek tela zdravým spôsobom. Pomáha pri svalových kontrakciách, zabraňuje preťaženiu svalov, zmierňuje svalové napätie a bojuje proti svalovej únave, kŕčom a bolestivosti.
Lieskové orechy bránia vzniku málokrvnosti
Lieskové orechy sú úžasným prírodným prostriedkom na odstránenie nedostatkov železa a zdravotných problémov, ktoré vznikli v dôsledku nedostatku železa. Červené krvinky používajú železo na absorbovanie kyslíka, čím vás chránia pred rôznymi zdravotnými stavmi. Hrsť lieskových orechov vám poskytuje asi 30% odporúčanej dennej dávky železa.
Lieskové orechy zlepšujú zdravie nervového systému
Vitamín B6 je vitamín nevyhnutný pre správne fungovanie aminokyselín. Tieto kyseliny zase hrajú regulačnú úlohu pri udržiavaní zdravia nervového systému. O nedostatku vitamínu B6 je známe, že bráni syntéze myelínu (nervového izolačného plášťa zodpovedného za účinnosť a rýchlosť elektrických impulzov), ktorý je nevyhnutný pre optimálne fungovanie nervového systému. Vitamín B6 je tiež nevyhnutný pre správnu produkciu rôznych neurotransmiterov, vrátane epinefrínu, melatonínu a serotonínu.
Lieskové orechy udržujú zdravé kosti a kĺby
Horčík spolu s vápnikom je nevyhnutný pre zdravé kosti a kĺby. Horčík uložený v kostiach prichádza na záchranu, keď je náhly nedostatok tohto minerálu. Lieskové orechy obsahujú aj mangán, minerál, ktorý je podstatný pre rast a silu kostí. Lieskovce sú nevyhnutná možnosť občerstvenia pre ženy v menopauze a po menopauze, aby sa ochránili pred osteoporózou, krehkými a poréznymi kosťami.
Lieskové orechy udržujú zdravú pokožku
Lieskové orechy obsahujú vitamín E v hojnom množstve. Vitamín E spolu s tukmi pomáha pri hydratácii pokožky. To teda udržuje pokožku jemnú a hladkú. Koža vyzerá viditeľne žiarivo a bez najmenšieho odtieňa mastnoty. Synergický účinok vitamínov v lieskových orechoch zabraňuje nástupu jemných línií a vrások na pokožke, čím sa oneskoruje nástup príznakov starnutia.
Lieskové orechy zlepšujú psychologické stavy
Lieskové orechy obsahujú kyselinu alfa-linolénovú spolu s omega 3 mastnými kyselinami. Tieto prvky spolu s vitamínmi B zohrávajú účinnú úlohu pri prevencii a zmierňovaní rôznych psychologických stavov, vrátane úzkosti, stresu, depresie a dokonca schizofrénie. Tieto prvky tiež zvyšujú vašu pamäť a hrajú hlavnú úlohu v syntéze neurotransmiterov, ako je serotonín.
Lieskové orechy zlepšujú imunitu
Lieskové orechy sú bohaté na živiny, vrátane rôznych minerálov, ako je vápnik, draslík, mangán a horčík. Všetky tieto živiny sú nevyhnutné na zabezpečenie neobmedzeného prietoku krvi v tele. Keď krv preteká telom bez prekážok, sila imunity sa zvýši a bráni tak vzniku chorôb.
Ako lieskové orechy nakupovať?
Ak kupujete lieskové orechy v škrupine, zamerajte sa na škrupiny, ktoré sú ťažké. Staré orechy začnú schnúť v škrupine, čo ich robí ľahšími. Ak kupujete vylúpané orechy, pozrite sa na šupku, ktorá je pevná a nie scvrknutá. Orechy musia byť pekne "bacuľaté".
Ako lieskové orechy skladovať?
Lúpané lieskové orechy skladujte vo vzduchotesnom obale alebo nádobe v mrazničke, kde zostanú čerstvé a chutné po dobu jedného roka. Lieskové oriešky umiestnené vo vzduchotesnej nádobe sa môžu skladovať aj v chladničke v rozmedzí 2-4 stupne, kde zostanú čerstvé po dobu šiestich až ôsmich mesiacov.
Ako lieskové orechy spotrebovať?
Lieskové orechy možno konzumovať celé, nakrájané na plátky, mleté, surové alebo pražené. Pridávajú sa do koláčov a zeleninových jedál. Najlepšie je jesť ich so šupkou. Lieskovce sa používajú na výrobu čokoládovej pomazánky Nutella.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/semena-a-orechy/lieskove-orechy-10-ucinkov-na-zdravie