Pažítka pravá/pobrežná
Pažítka – účinky, pestovanie, recepty
Slovensky: Cesnak pažítkový, Pažítka pravá, Pažítka pobrežná
Česky: Pažitka pobřežní, Pažitka pravá
Latinsky: Allium schoenoprasum
Pažítka v kvetináčiku osvieži každú kuchyňu a navyše má aj pozitívne účinky na zdravie. Jej pestovanie je nenáročné a zvládne ho každý. Použitie pažítky (recepty) taktiež nie sú vôbec zložité a jej chuť môže spestriť aj všedné jedlá
Pažítka je malá cibuľovina, ktorá dorastá do výšky približne 10 – 35 cm. Jej duté dlhé lístky pripomínajú jarnú cibuľu. Chuťovo je pažítka niečo medzi cibuľkou a cesnakom. Pestovanie pažítky doma nie je vôbec náročné. Stačí jej slnečné miesto chránené pred silným vetrom, primeranú zálievku a čoskoro si ju môžete dávať na maslový chlebík. Vyhovujú jej hlinité pôdy s dostatočným prísunom vápnika. Ak vysádzate pažítku na záhradu, tak ju saďte okolo apríla. Doprajte rastlinám aspoň 20 – 30 cm odstup a sadenice dávajte v trsoch
Pažítka pravá/pobrežná (lat. Alium Schoenoprassum) – čeľaď amarilkovitá
Čo obsahuje pažítka – účinné látky pažítky
Vodu, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, omega3, omega6, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová, kyselina pantoténová
Pažítka – účinky na zdravie pažítky
- Podporuje obranyschopnosť
- Chráni bunky pred voľnými radikálmi
- Antiseptické účinky
- Účinná prevencia proti rakovine
- Detoxikuje tráviaci trakt
- Podporuje trávenie
- Podporuje vylučovanie žlče
- Zvyšuje chuť do jedla
- Zlepšuje pravidelnú stolicu
- Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
- Znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
Nutričná hodnota pažítka (100g)
KJ– 111,3 Kcal– 26,5 Bielkoviny– 3,65 g Sacharidy– 4,1 g
Tuk – 0,85 g Vláknina – 3,1 Voda – 86,9 g
Pažítka obsahuje minerály – 100 g
Železo | 1,9 mg | Zinok | 0,95 mg |
Vápnik | 104 mg | Meď | 0,5 mg |
Horčík | 47 mg | Mangán | 0,9 mg |
Fosfor | 53 mg | Selén | 1,1 ug |
Draslík | 303 mg | Sodík | 4,6 mg |
Omega 3 kyseliny | 18 mg | Omega 6 kyseliny | 260 mg |
Pažítka obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 4 380 IU | Vitamín E | 0,45 mg |
Vitamín B1 | 0,14 mg | Vitamín K | 230 ug |
Vitamín B2 | 0,2 mg | Kyselina listová | 104 ug |
Vitamín B3 | 0,8 mg | Kyselina pantoténová | 0,54 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg | Betakarotén | 2 580 ug |
Vitamín C | 61 mg | Luteín | 330 ug |
Pažítka recepty – použitie pažítky
Najčastejšie použitie pažítky je na maslový chlebík. Pažítku však môžete navyše pridávať do omáčok, nátierok, ku mäsu, do rizota, zemiakovej kaše, pečených či varených zemiakov, na cestoviny, do omelety (praženice), zeleninových šalátov, bylinkového masla, polievky
Recept – rybacia pomazánka s pažítkou
Potrebujete: 1 konzervu sardiniek vo vlastnej šťave, 100 g kocka maslo (tradičné), 3 PL umytej a posekanej pažítky, 1 varené vajíčko a štipka čierneho korenia
Šťavu zo sardiniek zlejte a zo sardiniek vyberte kostičky. Čistú rybu vysypte do misky, kde budete celú nátierku miešať. Maslo s izbovou teplotou popučte vidličkou, bude sa lepšie zmiešavať s rybkami. Maslo s rybou dobre premiešajte, aby ste mali čo najmenej kúskov masla. Na koniec pridajte pokrájané varené vajíčko, pažítku a štipku čierneho korenia. Premiešajte a môžete dať do chladničky. Túto nátierku si môžete dávať na raňajky na tmavé pečivo
Recept – iná zemiaková kaša
Potrebujete: 10 stredných zemiakov, 1 deci polotučného mlieka, 2 PL tradičného masla, 1 ČL morskej soli a 5 PL posekanej pažítky
Zemiaky zbavte šupky a umyte. Umyté zemiaky nakrájajte na malé kocky alebo krúžky a dajte variť do hrnca s vodou (bez soli). Po 20 minútach varenia by mali byť zemiaky mäkké, ľahko sa Vám budú „pučiť“. Ak sú mäkké, tak ich vypnite, zlejte a ručným mixérom alebo iba varechou ich popučte na kašu. Do kaše pridajte lyžičku soli, pažítku, maslo a mlieko. Celú kašu veľmi dobre premiešajte varechou a môžete ju jesť aj ako samotné jedlo so zeleninou alebo ako prílohu ku mäsu
Pažítka spestrí všedné jedlá