Lipkavec obyčajný
Lipkavec Obyčajný
Slovensky: Lipkavec obyčajný
Česky: Svízel obecný, Svízel přítula
Latinsky: Galium aparine
Pôsobí pri:
-
epilepsii, hystérii, tanci sv. Víta, zadržiavaní moču, pri ťažkostiach s pieskom a kameňmi. Proti strume pomáha, keď denne dôkladne kloktáme lipkavcovým čajom,
-
čistí obličky, pečeň, brušnú slinivku a slezinu od chorobných látok. Kto trpí na poruchy lymfatického systému, mal by denne piť lipkavcový čaj,
-
proti anémii, vodnatieľke a pichaniu v boku. Tento čaj používaný zvonka veľmi rýchlo pomáha pri všetkých kožných chorobách, ranách, vredoch, uhroch. Pri umývaní teplým čajom sa napína zvädnutá pokožka. Úspešne sa používa vylisovaná šťava, ktorou natrieme choré miesta na koži a necháme vyschnúť
-
ťažkej chorobe obličiek alebo pri hnisaní obličiek, dokonca aj vtedy, keď všetky ostatné prostriedky zlyhajú. Obzvlášť účinný je, keď sa zmieša v rovnakom pomere so zlatobyľou obyčajnou a hluchavníkom žltým. Vtedy sa účinky prejavia veľmi rýchle.
-
ochrnutie hlasivkového väziva – 14 dní - čajovina sa len zaparí a pol šálky sa vypije nalačno 30 minút pred raňajkami a zvyšok cez deň po dúškoch. Pri ťažkej chorobe môžeme užívať štyri šálky denne,
-
chorobách maternice. Túto rastlinu kládli ženám do postele pred ich ťažkou hodinou, aby mali ľahší pôrod,
-
ťažkých obličkových chorobách (piť denne štyri šálky zmesi lipkavca, zlatobyle a hluchavníka),
-
rakovine jazyka (piť čaj z lipkavca a vyplachovať si ním /odvarom/ ústa - kloktať),
-
rakovine hrtana (piť čaj z lipkavca, aj ním kloktať, piť čajovú zmes brzdiacu rakovinu: 300 g nechtíka, 100 g rebríčka a 100 g pŕhľavy (jeden a pol litra za deň, každých 20 minút jeden dúšok) a natieranie lipkavcovou masťou,
-
rakovinových nádoroch, rakovinové ochorenia kože - úspechy dostiahneme s čerstvou šťavou z lipkavca a nechtíkovou masťou. Bezpodmienečne treba užívať krv prečisťujúci čaj z nechtíka, pŕhľavy a rebríčka,
-
bolestivé uzliny – kloktať čaj z lipkavca.
SPÔSOB POUŽITIA |
|
Zápar |
1 vrchovatá čajová lyžička lipkavca na 1/4 litra vody. zaparí sa a krátko vylúhuje. |
Čerstvá šťava |
Čerstvý lipkavec sa umyje a ešte vlhký sa odšťaví. |
Masť |
Čerstvá šťava sa pri izbovej teplote zmieša s maslom a odloží do chladničky. |