Riasa Nori
Nezvyčajná morská zelenina rozšírená už aj v slovenskej kuchyni – Nori riasa
Nezvyčajná morská zelenina rozšírená už aj v slovenskej kuchyni – Nori riasa
Napadlo vám niekedy, že morské riasy sú jedlé? Ak ste o tom ešte nepočuli, tento blog vás určite zaujme. Morské riasy sú najstaršou formou života na zemi a ľudia sa nimi živia od pradávnych dôb. Majú jednoduchú stavbu, rôzne formy, ale čo je najzaujímavejšie - ich účinky sú až prekvapujúce. Patria medzi najčistejšie a najkvalitnejšie organizmy, ktoré sú zdrojom ľahko stráviteľných uhľohydrátov a bielkovín.
Priznám sa, že keď som prvýkrát v televízii počula, že niekto konzumuje morské riasy, bolo mi z toho zle. Nikdy mi nenapadlo, že keď sa na dovolenke kúpem v mori a plávajú okolo mňa všelijaké riasy, že sa dajú konzumovať. Odpudzujú najmä svojou zelenou farbou a hlavne svojou slizkou konzistenciou. Ich vzhľad je taký, že by ste s nimi najradšej nikdy neprišli do kontaktu. Vo svojom vnútri však ukrývajú tajomstvo dlhovekosti, zdravia a krásy. Nie je preto čudné, že sa zaraďujú medzi najzdravšie potraviny sveta.
Svetová gastronómia je dnes taká pestrá, že sa v nej pracuje už asi so všetkým. Výnimkou preto nie sú ani morské riasy. Spestrujú jedálny lístok mnohých reštaurácií a môžete z nich pripraviť ozaj chutné maškrtky. Zaujímavé sú tým, že sú zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a sacharidov, obsahujú až o 25% viac vápnika ako mlieko a obsahujú aj mnoho minerálov a stopových prvkov. Sú zdravšie ako niektoré druhy zeleniny a len niekoľko gramov tejto zázračnej rastlinky stačí na to, aby ste si zabezpečili svoj denný príjem mnohých minerálov a vitamínov.
Ani po týchto riadkoch si neviete predstaviť, že by ste si ju trebárs pripravili na obed? Možno vás o ich skvelých účinkoch presvedčím až v nasledujúcich riadkoch. Vymenujeme si niekoľko z mnohých účinkov, ktoré majú na vaše zdravie:
- znižujú hladinu cholesterolu a upravujú krvný tlak,
- chránia pre baktériami, plesňami, infekciami,
- majú protistresové účinky,
- upravujú činnosť tráviaceho traktu,
- regulujú hormóny,
- majú protirakovinové a protizápalové účinky,
- majú aj laxatívne účinky...
Okrem zdravia sa morské riasy dotýkajú aj vašej krásy. Obsahujú veľmi veľa antioxidantov, ktoré omladzujú vašu pokožku. Majú aj zložky, ktoré pomáhajú pri odbúravaní vašich tukov a nie sú neznáme ani v jedálničkoch ľudí, ktorí dodržujú redukčné diéty. Známe sú aj tým, že zlepšujú stav vašich nechtov a vlasov, konkrétne pôsobia na ich rast a vlasy pomáhajú zahustiť. Ak ste sa v poslednej dobe rozhodli svoj organizmus prečistiť alebo ste sa rozhodli pre detox, morské riasy sú tou správnou voľbou.
O ich pozitívnych účinkoch sa rozpráva stále viac a viac. To, že nie sú módnym výstrelkom, dokazuje, že na tanieroch sa objavovali už v dávnej minulosti. Vo veľkom boli konzumované najmä vo Východnej Ázii – Japonsko, Čína, Kórea. Nie je tak náhodou, že práve Japonci sa dožívajú najdlhšieho veku. Čoraz viac sa preto táto zelenina z mora pretláča do európskych kuchýň.
Mnohí ľudia si stále túto zelenú rastlinku vybavujú iba ako škodcu, ktorý sa vám slizko omotáva okolo nôh pri plávaní. Ak vás však zastihnú zdravotné problémy, až vtedy začnete uvažovať o všetkom možnom, čo by vám pomohlo zlepšiť vaše zdravie.
Na Slovensku môžete prísť do styku s týmito riasami:
- KOMBU – riasa hnedej farby, ktorú kúpite vo forme prášku alebo rezancov a má výraznú korenistú chuť,
- NORI – sa konzumuje najmä ako súčasť suši a je vhodná pre konzumentov – začiatočníkov,
- ARAME – má sladkú chuť, pomáha najmä pri gynekologických problémoch a pridáva sa najmä do varenej zeleniny,
- WAKAME – je vynikajúca do šalátov a môžete ju jesť aj surovú,
- DULSE – má príjemnú orieškovú chuť a je vhodná do šalátov a polievok,
- KELP – rýchlo spaľuje tuky, ale pozor na predávkovanie – obsahuje veľa jódu.
V dnešnom blogu sa konkrétne zameriame na riasu NORI. Zo všetkých rias je zrejme tou najpopulárnejšou a najznámejšou. Všetci ju poznáte najmä z veľmi populárneho jedla – zo suši. Riasy Nori obsahujú veľké množstvo chlorofylu a beta-karoténu a výnimočné sú účinkami pred nádorovými ochoreniami. Na rozdiel od iných rias majú najvyšší obsah bielkovín a vitamínov A, B aj C. Majú veľmi rýchly spôsob prípravy – stačí ich ohriať, napariť alebo navlhčiť vodou. Sú známe jemnou chuťou a ako som už spomínala, sú najvhodnejším variantom pre tých, ktorí s riasami len začínajú.
Riasy však treba užívať s mierou. Priveľa môže spôsobiť problémy so srdcom – búšenie, slabosť. Ideálne sú jedna alebo dve lyžice týždenne a práve nori sú najvhodnejšie, lebo obsahujú najmenej jódu, ktoré by aj vo väčšom množstve nemali robiť problémy.
Morské riasy Nori vločky
V tradičnom japonskom liečiteľstve sa riasy používajú na čistenie krvi: odbúravajú cholesterol z tepien, žíl a vlásočníc (tuky a hlieny pri konzumácii mäsa) a zvyšujú ich pružnosť. Tiež sa používajú na podporu imunitného systému. Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Vďaka vysokému obsahu minerálov alkalizujú krv. Pri pravidelnom používaní zlepšujú krvný tlak, alergie, reumatizmus i nervové poruchy.
- Tichooceánska riasa Nori, ktorá má vysoký obsah minerálov, vitamínov A,C,E, proteínov, mastných kyselín, pôsobí na regeneráciu buniek. Intenzívne hydratuje pokožku.
- Organický olej zo ženšeňa obsahuje v sebe osobitú formu vitamínu E, ktorý je 10x silnejší ako v iných rastlinách. Chráni pokožku pred negatívnymi vplyvmi životného prostredia, dodáva jej kyslík, zamedzuje fungovaniu voľných radikálov.
Viete, že?...
Prvé písomné zmienky o morských riasach ako strave pochádzajú z Číny už 850 rokov pred našim letopočtom? Morské riasy na svoje cesty viezli aj Vikingovia a Kelti a používali ich aj Japonci a obyvatelia Havaja aj Nového Zélandu. V Japonsku sú bežne používané ako záhradná zelenina.
Zdroj foto: naureus.sk, freeimages.com, pixabay.com, youtube.com