Ruža šípková/Šípky
Šípky: Kedy sú najzdravšie?
Niekto zberá šípky skoro na jeseň v rámci príjemnej prechádzky, iní odporúčajú zber až po mrazoch. Je vhodnejšie, ak ich budete sušiť radšej na vyššej teplote a rýchlo, alebo prirodzene v priebehu niekoľkých týždňov?
Slovensky: Ruža šípková, Šípky
Česky: Růže šípková
Latinsky: Rosa canina
Treba odtrhávať zrelé, nezamrznuté, suché a nepoškodené šípky.
Šípky, plody ruže šípovej (Rosa canina), boli známym liečivom proti obličkovým kameňom aj v antike. Stredoveké herbáre už uvádzajú mnohé šípkové prípravky.
Vhodná doba pre zber šípok
Treba odtrhávať zrelé, nezamrznuté, suché a nepoškodené šípky. Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a priam sa vám ponúkajú na zber v septembri až októbri.
Zberom šípok si môžete spríjemniť jesennú prechádzku v krásnom slnečnom počasí – zberať mokré šípky v daždi nie je šťastné riešenie.
Objavujú sa názory, že je vhodnejšie zberať šípky po mrazoch, pretože je v takýchto plodoch údajne viac vitamínu C.
Skutočnosť je taká, že jemný mrázik síce zvýrazní šípkovú chuť, ale pozitívne neovplyvní množstvo céčka v plode. Navyše silný alebo opakovaný mráz plod znehodnocuje – ten ostane mäkký a mazľavý.
So zberom šípok po mraze to netreba preháňať
Vo všeobecnosti by mali mať plodiny najviac vitamínov vtedy, keď sú optimálne zrelé, nie surové, zmrznuté ani prezreté.
Ako správne sušiť šípky?
Najskôr na voľnom vzduchu v jednej vrstve a potom ich treba dosušiť umelým teplom v rúre, aby pre dlhé sušenie v nie celkom optimálnych podmienkach zbytočne nesplesniveli.
Teplota v rúre nesmie presiahnuť 35°C, pokiaľ máte záujem zachovať čo najviac céčka. Plody nesmú zhnednúť alebo sa pripáliť.
Pomer ideálneho zosušenia šípky je asi 3:1. Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť.
Ako ich skladovať?
Šípky skladujte v dobre uzavretých nádobách maximálne rok. V ďalšej sezóne si urobte nové zásoby, lebo šípky staršie ako rok sú vám už aj tak viac-menej na nič.
Šípky usušené odporúčaným spôsobom si dokážu zachovať až štvrtinu či pätinu pôvodného obsahu vitamínu C. V priebehu roka sa zostatok céčka naďalej rapídne znižuje.
Čo všetko sa v šípkach ukrýva
Šípky sú obľúbené a vyhľadávané najmä pre celý rad vitamínov. Ide predovšetkým o C (0,5 – 1%), A, B1, B2, P, K, kyselina nikotínová.
Doprajte si šípky, keď potrebujete...
- posilniť imunitu
- prečistiť obličky, močové cesty
- vyhnúť sa únave na jar i na jeseň
- doplniť vitamín C v zimných mesiacoch
- zlepšiť krvný obraz
Použitie: |
|
Významný je obsah vitamínov C, A, B a E a ďalších podporných látok, ktoré podporujú reparačné procesy a zlepšujú metabolizmus. Dostatok vitamínu C zvyšuje odolnosť proti infekciám, urýchľuje liečbu a zmierňuje priebeh choroby. Brzdí vývoj artériosklerózy. Droga sa využíva pri nedostatku vitamínu C, chrípkových a iných infekciách, poruche pečeňového metabolizmu, hojení zlomenín a rán, dlhodobom podávaní liečív, anémii a pri ďalších chorobách |
Zloženie: |
|
plod ruže – Fructus Cynosbati |
Príprava: |
|
Zápar z 1 kávovej lyžičky na šálku vody. Pije sa 3 až 4-krát denne
Ruža šípová - účinky
Kedysi nenávidená burina, ktorá zarastala medze, brehy a lesy, dnes na ňu ľudia nedajú dopustiť. Kvitnúť začína v máji, rozoznáte ju podľa bielych až svetloružových kvietkov. Šípky dozrievajú v auguste až septembri. Najdôležitejšou časťou rastliny sú jej plody. Ich zber začína koncom septembra a pokračuje celý október. V košíku je dôležité zachovať len tvrdé červené plody.
Vedeli ste, že? ...skamenené pozostatky ruže šípovej boli objavené pri archeologických vykopávkach pochádzajúcich z treťohôr? Šípky sú dôležitým zdrojom vitamínu C, najviac ho obsahujú v čerstvom stave. Je ho v nich viac ako v citrusovom ovocí (aj viac ako v samotných citrónoch), preto sú často nazývané aj pomarančmi severu (toto pomenovanie im prislúcha vďaka nórskemu bádateľovi Natvigovi). Aj sušené šípky sú veľmi vzácne. Obsahujú 0,03-0,04 % éterického oleja, približne 11 - 16 % cukrov, pektín, mastné oleje, asi 2% trieslovín, kyselinu jablčnú a citrónovú. Z vitamínov sú to vitamíny B1, B2, C, E, K, P (tento vitamín ešte zosilňuje účinky vitamínu C).
Vedeli ste, že? ...ľudovým názvom tejto rastliny je psia ruža? V osemnástom a devätnástom storočí sa psia ruža používala na rany po uhryznutí túlavými psami. Jej zobrazenie by sme našli v mnohých stredovekých erboch európskych šľachticov. Vďaka močopudnému účinku sa dnes šípky využívajú pri liečbe močový ciest a obličiek, ale aj pri zadržiavaní vody v tele. Okrem toho prirodzene znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Šípkový čaj pôsobí na látkovú premenu pri jarnej únave, tehotenstve ale aj pri dojčení a rekonvalescencii. Podporí organizmus pri infekčných ochoreniach, najmä ak sú sprevádzané horúčkami, v čase rekonvalescencie, piť ho však môžete aj preventívne, aby ste posilnili svoju imunitu a vyhli sa tak chrípkovým ochoreniam v čase epidémie.
Vedeli ste, že? ...v minulosti sa z rastliny nezbierali len plody ale aj kvety a korene? Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov. Z ružových lupienkov sa destiláciou vyrába ružová voda, ktorú môžeme ochutnať najmä v orientálnej kuchyni a jej typických sladkostiach Vitamín C tiež znižuje lámavosť vlásočníc (kapilár), ktoré spájajú žily a tepny, vitamín K zasa zabezpečí normálnu zrážanlivosť krvi. Dve šálky čaju denne sú odporúčané aj v tom prípade, ak vás trápia zle hojace sa rany, ruža šípková tiež podporuje organizmus aj pri normálnom zrastaní kostí po zlomeninách. Šípkový čaj - náš tip2 lyžičky usušených rozdrvených šípok zalejeme studenou vodou a necháme ich 1 hodinu luhovať. Potom ich zohrejeme na bod varu a krátko povaríme. Uvarený čaj necháme postáť 10 minút a potom precedíme cez husté sitko tak, aby sme odstránili dráždivé chĺpky nachádzajúce sa v šípkach. Sitko nesmie byť kovové, pri jeho použití dochádza k strate vitamínu C. Čaj podľa chuti osladíme medom alebo sirupom. Najlepšie je vypiť ho hneď po príprave. |