Charakteristika
Čajovník je vždyzelený ker z rodu čajovník a z čeľade čajovníkovité. Jeho listy poskytujú čaj, ktorý obsahuje 2,5% kofeínu. Rastlina sa pestuje ako ker alebo strom na plantážach. Listy majú rôzne veľkosti, krátke stonky, biele kvety (podobajú sa kvetom čerešne), plody sa podobajú orechom. Listy čajovníku sú dlhé 3 až 25 cm. Na spodnej strane listov sú jemné chĺpky.
Výskyt
Pochádza z juhovýchodnej Číny, z Vietnamu, Barmy a Indie. Dnes sa pestuje v trópoch, subtrópoch a v teplých krajinách mierneho pásma celého sveta. Čajovník je nenáročná rastlina, dobre znáša klimatické podmienky.
Zber a úprava
Zbierajú sa listy, väčšinou ručne, buď trhaním alebo strihaním nožničkami, ďalej sa môžu zbierať mechanicky špeciálnym strojom. Zbierajú sa vždy vrcholky spolu s dvoma až piatymi lístkami. Najkvalitnejšie sú práve vrcholky s najmladšími lístkami.
Liečivé vlastnosti
Čínsky čajovník je zdrojom vitamínov, antioxidantov, cenných zlúčenín, detoxikuje organizmus, zvyšuje imunitu. Čaj podporuje trávenie a činnosť pečene. Čajový obklad zmierňuje kruhy pod očami, zápaly očí a očných spojiviek. Hojí rany po poštipnutí, stimuluje mozgovú činnosť, prúdenie krvi, činnosť srdca.
Príprava
Zabraňuje poteniu, potláča pocit smädu a preventívne pôsobí proti vzniku zubného kazu. Každý druh čaju má svoju špecifickú prípravu, či sa jedna o zelený, čierny, biely alebo iný čaj, najlepšie je vždy si prečítať návod na obale.
Zaujímavosť
Nadmerné pitie čaju vyvoláva podráždenosť, nespavosť a búšenie srdca. Listy obsahujú kofeín a teofylín, preto majú povzbudzujúci účinok.