India – krajina, v ktorej má kurkuma svoje pevné a významné miesto v domácej kuchyni, je zároveň miestom, kde výskyt rakoviny hrubého čreva, prsníka a pľúc je 10-krát nižší ako v západných krajinách. Rakovina prostaty sa pritom považuje za vzácne ochorenie, hoci v amerických podmienkach patrí medzi najčastejšie diagnostikovaný druh rakoviny u mužov. Ide iba o náhodu?

 Zdroj liečivej sily kurkumy

Kurkuma je známa svojím žltým sfarbením, ktoré spôsobuje polyfenol kurkumín. Toto bezpečné prírodné farbivo má okrem toho aj významné protizápalové, protirakovinové a antioxidačné účinky. V súčasnosti existuje zhruba 4 500 vedeckých článkov, ktoré prinášajú presvedčivé dôkazy o pozitívnom pôsobení kurkumínu a jeho neuroprotektívnych účinkoch.

Detox a prevencia

Kurkumín je silný antioxidant, ktorý má schopnosť vychytávať voľné radikály a tým zabraňuje vzniku mutácií a premene zdravých buniek na nádorové. Dokáže tiež viazať kovy ako hliník, meď a železo a pomáha chrániť telo pred vznikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. V prípade železa odstraňuje len jeho patologické hromadenie v tkanivách bez narúšania jeho funkcií v organizme. Vďaka tomu patrí kurkumín medzi ideálne prostriedky pri detoxikácii organizmu a zároveň je skvelým pomocníkom pri predchádzaní rôznych civilizačných chorôb.

 

 

Čo všetko dokáže žltá kurkuma?

Okrem posilňovania imunity sa kurkuma vyznačuje schopnosťou blahodárne vplývať na našu tráviacu sústavu. V Indonézii a Indii, v domove tohto liečivého zlatistého podzemku, sa kurkuma bežne používa na reguláciu vylučovania žlče a jej tvorbu, zlepšuje tiež činnosť pečene, posilňuje žalúdok, znižuje hladinu cholesterolu. Indonézske ľudové liečiteľstvo ju využíva aj pri liečbe rôznych zápalových procesov, ktoré sú typické pre artritídu či pooperačné stavy. Vďaka tomu sa javí ako silný spojenec v boji proti rôznym druhom rakoviny.

Izolovaný kurkumín, hlavne v podobe kapsúl, tinktúr, či olejov, sa používa najmä pri ateroskleróze, bakteriálnych infekciách, krvavom moči, krvácaniach, plynatosti, menštruačných problémoch, reumatoidnej artritíde, bolestiach zubov, vredoch a vírusových ochoreniach po pečeňových ťažkostiach. Užívanie kurkumínu sa neodporúča pri uzatvorení žlčovodov kamienkami, pri žltačke, pri užívaní liekov obsahujúcich warfarín, tehotným ženám a deťom. Inak sa považuje sa bezpečný, bez vedľajších účinkov.

Pridať ju do jedla nestačí

Aj keď môžeme kurkumu bez výčitiek nazvať superpotravinou s vysokým potenciálom a rôznymi možnosťami upotrebenia v budúcom miléniu, pridať ju medzi bežne používané koreniny v našej kuchyni nestačí.

Koreň kurkumy obsahuje malé množstvo kurkumínu na to, aby mal terapeutické účinky. Zároveň sa sám zle absorbuje a väčšinu telo jednoducho vyplaví. Ak chceme využiť jeho priaznivé účinky, musíme siahnuť po 100% certifikovanom organickom extrakte z koreňa s obsahom aspoň 95% kurkuminoidov. Hoci už dávno existuje výživový doplnok s týmito parametrami, pri jeho konzumácii dochádza k vstrebávaniu stále iba 1% kurkumínu, preto ani vysoké dávky nie sú toxické.

So zaujímavým riešením prišiel Dr. W. LaValley, ktorý odporúča rozpustiť obsah kapsuly  vo vriacej vode a variť 10 – 12 minút. Tak sa zvýši množstvo kurkumínu rozpustného vo vode na 12%. 

Zdravie získané z korenín

Pokus z roku 1998 dokazuje, že kurkumín podaný s piperínom má 20-krát vyššiu účinnosť a zároveň je dlhšie aktívny.

Ako teda pripravujú jedlá v Indii, že ľudia dokážu čerpať z výhod kurkumínu iba konzumáciou kurkumy? Technológia indickej kuchyne spočíva v tom, že sa koreniny najprv niekoľko minút pražia v horúcom oleji alebo masti. Tak sa zvyšuje biodostupnosť kurkumínu. Pridajme k tomu ešte štipku čierneho korenia a oprávnene si môžeme zapriať – Na zdravie!