Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky
Slovensky: Pestrec mariánsky
Česky: Ostropestřec mariánský
Latinsky: Silybi mariani fructus
Použitie a účinky: ochorenia pečene a žlčníka, chronické zápaly a cirhóza pečene, ochrana pečeňových buniek pred toxickými látkami a pri nadmernom užívaní liekov
Príprava: Zápar 20 minút: 1 kávová lyžička na prášok čerstvo pomletej drogy na 2 dl vriacej vody Dávkovanie: 3 krát denne po 2 dl záparu. Pre dosiahnutie terapeutického efektu je dôležité dlhodobé užívanie Toxickosť (škodlivosť): V uvedených dávkach je droga neškodná Kontraindikácie: Nie sú známe Upozornenie: Droga môže zvyšovať krvný tlak. U ľudí s výrazne vysokým tlakom a infarktom myokardu je vhodné užívanie drogy konzultovať s lekárom, prípadne overiť jej vplyv na krvný tlak
Ľudový názov rastliny: mariánsky bodliak, volčec Český názov rastliny: Ostropestřec mariánský Anglický názov rastliny: Milk-Thistle fruit Latinský názov drogy: Silybi mariani fructus Slovenský názov materskej rastliny a čeľade: Pestrec mariánsky, Astrovité Latinský názov materskej rastliny a čeľade: Silybum marianum L. Asteraceae
Účinné látky v droge: flavonolignany (silybín, silychrystín, silydianin, kvercetín), olej s obsahom kyseliny linolovej, olejovej, tokoferol, sliz