Badián - 5 účinkov na zdravie
Badián sa používa v tradičnej čínskej medicíne už tisíce rokov a nedávno bol prijatý aj do niektorých praktík západnej medicíny.
Rast popularity badiánu je do značnej miery ovplyvnený jeho antimikrobiálnymi vlastnosťami a farmakologickým potenciálom.
O badiáne
Badián je stálezelený strom so svetlými žltozelenými kvetmi, dosahujúci výšku až 18 m. Plody sú mechúriky usporiadané do tvaru osemcípej hviezdy. Rastlina nám poskytuje korenie badián. Plody sa zberajú pred dozrievaním a potom sa sušia na slnku, aby mohli stvrdnúť. Vyznačuje sa výrazným tvarom hviezdy, červeno-oranžovou farbou a silnou arómou.
Pôvodom je badián z Číny, Indie, Filipín a Vietnamu. Rastie v tropických a subtropických oblastiach, ale aj v Severnej Amerike. Do Európy ho priviezol koncom 16. storočia anglický moreplavec sir Thomas Cavendish.
Badián je súčasťou tradičného čínskeho korenia piatich vôní a vo Vietname je hlavným korením vietnamskej rezancovej polievky Pho. U nás sa používa v likérnictve, parfumérii aj v potravinárskom priemysle. V tradičnej slovenskej kuchyni sa používa do perníka, špeciálnych sušienok, slivkového lekváru, hruškového kompótu aj aromatických čajov a grogu.
Zloženie badiánu
Najcennejšou zložkou badiánu je jeho bohatá ponuka flavonoidov a polyfenolov. Medzi hlavné zlúčeniny podporujúce zdravie patria linalool, kvercetín, anetol, kyselina shikimová, kyselina gallová a limonén.
Badián - 5 účinkov na zdravie
Badián má antibakteriálne účinky
Patogénne baktérie môžu spôsobovať rôzne choroby, od infekcií uší po infekcie močových ciest. Ukázalo sa, že badián má silné antibakteriálne vlastnosti a môže byť prospešný pri ochrane proti týmto škodlivým kmeňom baktérií.
Jedna štúdia potvrdila, že extrakt badiánu bol schopný pomôcť blokovať rast E. coli, typu baktérií, ktoré môžu spôsobiť celý rad symptómov, ako je hnačka a zápal pľúc.
Ďalšia štúdia preukázala, že toto korenie vykazuje antibakteriálne účinky proti 67 kmeňom baktérií rezistentných na antibiotiká.
Okrem toho toto korenie obsahuje aj niekoľko zlúčenín, ktoré sa ukázali tiež antibakteriálne. Anetol, linalool a kyselina shikimová sú zlúčeniny pomáhajúce v boji proti baktériám.
Badián je bohatý na antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia organizmus pred tvorbou škodlivých voľných radikálov. Dostatok antioxidantov vo vašej strave pomáha bojovať s oxidačným stresom, ktorý môže zabrániť progresii chronických chorôb.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov niektoré štúdie dokonca zistili, že badián môže byť účinný aj proti rakovinovým bunkám.
Badián má protiplesňové vlastnosti
Badián je bohatým zdrojom flavonoidových anetolov. Okrem toho, že ničí patogénne kmene baktérií, štúdia dokazuje, že môže mať tiež silné antimykotické vlastnosti. Plesňové infekcie sa často liečia oveľa ťažšie a môžu sa vyskytovať v rôznych formách, od kvasinkových infekcií po atletickú nohu a svrbenie.
Podľa štúdie extrakt hviezdicového anízu a éterický olej boli účinné proti Candida albicans, typu huby, ktorá je zodpovedná za spôsobenie kvasinkových infekcií.
Badián pomáha bojovať proti chrípke
Prechladnutie, horúčka, bolesti svalov a únava sú typické príznaky chrípky. Badián obsahuje zlúčeninu nazývanú kyselina shikimová, ktorá v kombinácii s kvercetínnom, typom prírodného rastlinného pigmentu, významne zvyšuje produkciu imunitných buniek počas chrípkového ochorenia v porovnaní s liečbou Tamiflu.
Badián udržuje zdravé trávenie
Badián tiež pomáha zlepšovať trávenie, zmierňuje kŕče a znižuje nevoľnosť.
Pitie čaju po jedle pomáha liečiť choroby zažívacieho traktu, ako je nadúvanie, plynatosť, tráviace ťažkosti a zápcha.
Badián (iné názvy: hviezdicový aníz, hviezdový aníz, čínsky aníz) je sušené aromatické súplodie stromu anízovca pravého (Illicium verum). Má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz. Používa sa ako korenie do sladkého pečiva, kompótov, lekváru, prípadne na výrobu badiánovej silice. Do Európy sa badián dostal z Filipín roku 1588.
Badián je jedno z mála korení čínskej kuchyne, ktoré u nás zdomácnelo. Táto nepravidelná osemcípová hviezda je plodom stále zeleného stromu z čeľade magnóliovitých. Vôňa a chuť sú máličko sladké s výrazným efektom sladkého drievka. Už v 17. storočí ho používali v ovocných sirupoch a džemoch. Vôňu aj chuť má podobnú anízu, feniklu a sladkému drievku. Typické na použitie tohto korenia sú orientálne pokrmy z bravčového mäsa, kačice a kurčaťa, pokrmy so sójovou omáčkou, opekaná zelenina či sladkokyslé omáčky. Uplatní sa aj v pokrmoch z rýb, pri pečení sladkostí, vareného vína a medovníkov.
Liečivé účinky: žalúdočné kŕče, reumatizmus, kašeľ, plachosť, strach z ľudí.
Zdroj: https://zdravopedia.sk/koreniny/badian-5-ucinkov-na-zdravie
https://sk.wikipedia.org/wiki/Badi%C3%A1n_(korenie)
healthline.com, cs.wikipedia.org, draxe.com